Sahip olduğunuz WordPress tabanlı web sitenizin hızını arttırmak ister misiniz? Cevabınız evetse, WordPress cache eklentilerini kullanarak sayfalarınızın daha hızlı yüklenmesini sağlamanız mümkün.
Kullanıcıların davranışları analiz edildiğinde kullanıcıların web sayfaların 3 saniyeden daha kısa sürede yüklenmesini beklediğini görüyoruz. Kullanıcıların bu yönde talebinin olması nedeniyle Google yetkilileri sayfa yükleme hızını bir sıralama faktörü haline getirdi. Yani, sayfa yükleme hızınız ne kadar iyi olursa o derecede daha iyi sıralama alabilirsiniz.
WordPress tabanlı web sitesi olan kişiler cache eklentisi kullanarak hız sorunlarını büyük ölçüde ortadan kaldırabilir. Bu bağlamda sizlere en iyi WordPress Cache eklentileri hakkında bilgi vereceğiz.
Neden WordPress Cache Eklentisi Kullanmalısınız?
Cache yani önbellek eklentileri, web sitenizin statik HTML sayfalarını oluşturarak sunucuya kaydeder. Bu durumda bir kullanıcı web sitenizi ziyaret ettiğinde ekstra PHP komut dosyaları çalıştırılmadan hafif yapıda olan HTML formatı sunulur. Bu durum sayfa yükleme hızının büyük ölçüde iyileşmesini sağlar.
Şimdi neden WordPress cache eklentilerini kullanmanız gerektiğini maddeler halinde ele alalım.
- Sayfa yükleme süresini, doğal olarak web site hızını arttırır.
- Tüm sistem sorunsuz ve hızlı olduğu için kullanıcı deneyimini arttırır.
- Sayfa yükleme hızı sıralama kriteri olduğu için daha iyi sıralama almayı sağlar.
- Kullanıcı deneyimini arttırdığı için kısa süre içerisinde potansiyel müşteri sayısını da arttırır.
Bu 4 neden bile WordPress cache eklentilerini kullanmak için yeterlidir. Peki, onca eklenti arasından hangisini seçip kullanacaksınız? Size uygun olan WordPress cache eklentisini bulmanız için en popüler önbellek eklentilerini mercek altına alalım.
1. WP Rocket
WP Rocket, son zamanların en popüler WordPress cache eklentisidir. Premium bir eklentidir. Yapılandırması kolay olduğu için kullanıcılar çoğunlukla WP Rocket eklentisini tercih etmektedir. WP Rocket eklentisini etkinleştirdiğiniz andan itibaren sayfalar ön belleğe alınmaya başlar.
WP Rocket önbellek eklentisini kullanmanın bazı avantajları vardır ve o avantajlar sırasıyla şu şekildedir:
- Web site sayfalarının indekslenmesini kolaylaştırır.
- Sayfa yükleme hızını arttırmak adına HTML, JavaScript ve CSS dosyalarını küçültür.
- Resimlere lazyload uygular. Bu sayede sadece görsellerin yer aldığı bölüme inildiği zaman görseller yüklenir.
- Ara yüzü sadedir. Bu sayede kullanımı en kolay WordPress cache eklentilerinden birisidir.
2. WP-Optimize
WP-Optimize, en iyi ücretsiz WordPress cache eklentilerinden birisidir. Dünya genelinde 1 milyondan fazla web sitede WP-Optimize eklentisi kullanılıyor.
WP-Optimize eklentisi; veritabanınızı temizleyerek, büyük resimlerinizi sıkıştırarak ve sitenizi önbelleğe alarak WordPress sitenizi ciddi anlamda hızlandırır. Ücretsiz olan eklentiler arasındaki en başarılı önbellek eklentilerinden birisidir.
WP-Optimize eklentisi, veritabanında yer alan tüm gereksiz verileri temizler. Gereksiz tabloları temizleyerek sunucu yükünü azaltır ve web sitelerin daha hızlı, daha güvenli çalışmasını sağlar.
Bu eklenti ayrıca içerisinde yer alan görüntü sıkıştırma aracı sayesinde büyük görselleri sıkıştırılmış dosyalara dönüştürür. Görsellerin sıkıştırılmış dosyalara dönüştürülmesi sunucu kaynaklarının önemli oranda azalmasını sağlar. Bu da doğal olarak sayfa yükleme süresinin daha iyi hale gelmesi anlamına gelir.
3. WP Super Cache
WP Super Cache eklentisi, 1 milyondan fazla web site tarafından kullanılan ücretsiz bir eklentidir. Dinamik halde olan WordPress sitelerin statik HTML halini oluşturmayı sağlar. Bu HTML dosyaları PHP sorgu sayısını azaltarak web sitelerin daha hızlı yüklenmesine olanak tanır.
WP Super Cache eklentisinde önbellek 3 farklı şekilde yapılmaktadır:
Basit: Bu modülde PHP dosyalarında bir düzenleme gerekmez. Ayrıca .htaccess dosyasına müdahale etmeye de gerek yoktur. Uzmanlık gerekmediğinden en çok tercih edilen yöntemdir.
Uzman: Kullanıcılara önbelleğe alınan HTML dosyalarını sunmak için en hızlı önbelleğe alma yöntemidir. Bu yöntemde .htaccess dosyasında düzenleme yapmak gerekmektedir.
WP Super Caching: Sayfanızda giriş yapan bilindik kullanıcılar için tercih edilen önbelleğe alma yöntemidir. Diğer önbelleğe alma yöntemlerine göre daha yavaş olduğu söylenebilir.
4. W3 Total Cache
W3 Total Cache, en popüler WordPress cache eklentilerindendir. 1 milyon fazla aktif kullanıcısı vardır. Sitenizin neredeyse her yerine önbelleğe alarak web site açılış hızının büyük oranda artmasını sağlar.
WordPress altyapısına sahip tüm web siteler W3 Total Cache eklentisini sorunsuz bir şekilde kullanabilir. Yapılandırması kolay olan bu eklenti, kimi zaman sorunların yaşanmasına neden olabilmektedir. Bu yüzden kurulumdan önce web sitenizin tam yedeğini almanız önerilir.
W3 Total Cache eklentisi; Google AMP ve SSL için de destek sunmaktadır. W3 Total Cache eklentisi, HTML, CSS, JavaScript dosyalarını en iyi küçülten eklentidir. Bu da bant genişliğinde ciddi tasarruf sağlamaktadır. W3 Total Cache eklentisi site performansında 10 kat iyileştirme sağlar.
5. WP Fastest Cache
WP Fastest Cache, en kolay yapılandırılan WordPress cache eklentisidir. Yapılandırmasının kolay olmasından dolayı birçok kullanıcı tarafından tercih edilir. Diğer önbellek eklentilerinde olduğu gibi dinamik WordPress sitenizden statik HTML dosyaları oluşturur. Bu da sorgu sayısını azaltıp sayfaların daha hızlı yüklenmesine olanak tanır.
WP Fastest Cache eklentisinin hem ücretsiz hem ücretli sürümü vardır. Ücretsiz sürümü bile çok başarılı denilebilir. Bu eklenti HTML ve CSS dosyalarının boyutunu küçültür. Sitede yer alan emojilerin devre dışı kalmasını sağlar.
Geri gelen kullanıcılara daha iyi sayfa deneyimi sunabilmek için tarayıcı önbelleğini etkin bir şekilde uygular. Sorgu sayısını azaltmak adına ayrı halde olan tüm CSS dosyalarını birleştirerek tek dosya haline getirir.
WP Fastest Cache eklentisinin ücretsiz sürümünden memnun kalıp ücretli sürüme geçmek için eklentiyi yüklediğiniz panelden satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
6. Comet Cache
Comet Cache, diğer önbellek eklentilerinden farklı olarak oturum açmış olan kullanıcılar için de önbelleğe alma özelliği sunmaktadır. Eğer e-ticaret siteniz varsa ya da kullanıcıların üye olduğu sistemler işletiyorsanız kesinlikle Comet Cache eklentisini kullanmalısınız.
Comet Cache eklentisi Apache sunucuyla ve tarayıcı önbelleği ile birlikte kullanılır. Bu sayede sayfa yükleme hızı diğer birçok cache eklentisine oranla daha iyidir.
Comet Cache eklentisi günümüzde popüler olan neredeyse her CDN ağını desteklemektedir. Sunucu yükü fazla olduğu durumlarda önbellek süresinin dolmasını geçici olarak devre dışı bırakır. Bu sayede sunucuda yüklenme kaynaklı olarak ortaya çıkan kapanmaların önüne geçmiş olur.
Comet Cache eklentisi ücretsizdir. Ancak ekstra özellikleri aktif edebilmeniz için ücretli sürümüne geçiş yapmanız gerekir. Ücretsiz sürümü de büyük ölçüde işinizi görecektir.
7. Cache Enabler
Cache Enabler, en hafif önbelleğe alma eklentilerinden birisidir. Sitenin statik HTML dosyasını oluşturup kullanıcılara sunar. Cache eklentilerinde ihtiyaç duyduğunuz neredeyse her şeyi size sunar. Yapılandırması kolaydır. Sizi zorlayacak türden ekstra düzenlemelere gereksinimi yoktur.
Masaüstü ve mobil görünüm için ekstra önbellek oluşturma özelliği yoktur. Bu durum kimi zaman mobil ya da masaüstü cihaz kullanıcılarında görsel anlamda sıkıntıların oluşmasına neden olur. Mobil tema kullanmak yerine responsive tema kullanan kişilerin bu eklentiyi tercih etmesi daha uygun olur.
8. Hyper Cache
Hyper Cache, hem üst düzey hem de düşük yapılı sunucularda kullanmak için uygun bir cache eklentisidir. Tamamen PHP ile yazılmıştır. Yapılandırması kolay olan bu eklentiyi varsayılan ayarlarla dahi kullanmanız mümkündür.
Mobil tema kullanan kişiler için ekstra seçenekleri vardır. Bu sayede hem mobil hem de masaüstü sürüm için ekstra önbellek oluşturulabilir.
Hyper Cache eklentisini kullanarak yazarlara yorum yapabilmekleri için önbelleğe alınmış sayfalar sunulabilir. Arzu edilmesi halinde bu özelliğin devre dışı bırakılması da mümkündür. Eklentinin en kötü avantajı uzun zamandan beri güncelleme almamış olmasıdır. Bu yüzden bu eklentinin güvenliği kısmen tartışılabilir.
9. LiteSpeed Cache
LiteSpeed Cache, ücretsiz cache eklentilerindedir. Sayfa yükleme hızını arttırabilmek adına tasarlanmış olan birçok optimizasyonu içerisinde barındırır.
Diğer cache eklentilerinden içe dışa aktarım yapıp mevcut ayarlarla LiteSpeed Cache eklentisi kullanılabilir. Bu da geçiş kolaylığı sağlayan bir özelliktir.
Görsellerin lazyload olarak yüklenmesini sağlar. Görsel yükünü azalttığı için sayfa yükleme hızında ciddi iyileştirmelerin olmasına olanak tanır.
10. Autoptimize
Autoptimize, hız optimizasyonunu kolaylaştıran ücretsiz ve harika bir WordPress cache eklentisidir. Autoptimize eklentisi, sitenizi özel ihtiyaçlarınıza göre uyarlamanıza yardımcı olan detaylı API ile birlikte gelir.
Autoptimize eklentisi, web sitenizde yer alan tüm komut dosyalarını, stilleri birleştirir ve bunları küçültüp sıkıştırır. Ayrıca isteğe göre stil dosyalarını sayfa altına taşımaktadır. İsteğiniz doğrultusunda sayfanın daha hızlı açılabilmesi için HTML kodunu da küçültebilmektedir.
Birden fazla eklentiyi kullanarak yapacağınız optimizasyonları sadece Autoptimize adlı WordPress cache eklentisini kullanarak yapmanız mümkündür. Bu eklenti son zamanlarda en çok tercih edilen WordPress eklentileri arasında yer alıyor.